Neuro & Design: Enpersonsföretaget som valt att hållbarhetsredovisa

Isabelle Sjövall driver enpersonsföretaget Neuro & Design och är en framstående neurodesigner och världens första forskare inom området. Trots att företaget endast består av en person så har hon valt att hållbarhetsredovisa genom Wellfish. Isabelle vill föregå med gott exempel och visa på transparens inom hållbarhetsarbetet. Detta är särskilt viktigt då hennes forskning syftar till att göra livet mer hållbart och förbättra människors välmående.

En fot i forskningen och den andra i näringslivet

Isabelle Sjövall är Neurodesigner och hjärnforskare. Hon driver ett bolag som heter Neuro & Design. 2022 flyttade hon till London för att som först i världen forska inom det nya tvärvetenskapliga ämnet neurodesign på Faculty of Brain Sciences och Institute for Behavioural Neuroscience, vid UCL. Universitetet är dessutom ett av världens bästa inom arkitektur och neurovetenskap, vilket innebär att hon får tillgång till det bästa av två världar för just hennes forskningsområde. Isabelle forskar nämligen på hur hjärnan reagerar på byggda miljöer och hur de påverkar oss psykologiskt och fysiologiskt.

Vår hjärna är gjord för ett helt annat liv, ett liv på savannen, medan världen runt omkring oss har förändrats i snabb takt. Vi blir stressade i vissa typer av miljöer och får svårt att både må bra och prestera om det är väldigt mycket stimuli och stök runt omkring oss

Med en fot i forskningen och den andra i näringslivet arbetar Neuro & Design med att implementera forskningen i den verkliga världen så att vi kan dra nytta av den och leva mer hållbara liv. Bolaget arbetar främst med fastighetsbolag, fastighetsutvecklare, arkitekter, men erbjuder även rådgivning till utformningen av sjukhus, skolor, kontor och bostäder. De två största områdena är infrastruktur, hälsa och välmående kopplat till prestation och arbetsmiljöer.

Hållbarhet: en av Neuro & Designs hörnstenar - med fokus på den mänskliga aspekten

Jag brukar prata om mänsklig, ekologisk och ekonomisk hållbarhet. De hänger ihop, det går inte att få det ena utan det andra. Ofta glömmer man bort den mänskliga aspekten, men om vi inte mår bra då kan inte vi heller göra bra saker för omvärlden, varken för naturen eller främja positiv ekonomisk utveckling. Hållbarhet handlar mycket om ett helhetstänk. Om vi mår bra så kan vi också göra bättre val och nytta omkring oss, bli mer effektiva och så vidare, så att det blir en positiv spiral.”

Isabelle Sjövall, Neuro & Design

Jag brukar prata om mänsklig, ekologisk och ekonomisk hållbarhet. De hänger ihop, det går inte att få det ena utan det andra.

Majoriteten av världens befolkning lever idag i städer och man tror att om 20-30 år så kommer det att öka till omkring 70 procent. Städer erbjuder fantastiska fördelar såsom utbildning, närhet till arbete, sjukvård, kultur och så vidare. Men vi vet att det händer väldigt mycket med alla dessa miljarder människor som bor i städer, framför allt blir mental ohälsa allt vanligare.

Inom forskningen så har det kommit mer och mer evidens för att det är så, men ingen har vetat varför. Det är ingen som har tittat närmare på detta. Då tänkte jag att någon måste ju gräva i det här, eftersom det kan ha så stor påverkan på oss och för att se hur vi kan bygga bättre för framtiden och leva mer hållbart på många sätt.

Hållbarhetsredovisning för ökad transparens och legitimitet

Trots att Neuro & Design är ett enpersonsföretag så valde Isabelle att göra en hållbarhetsredovisning i år. Dels för att hon var nyfiken på resultatet och verkligen ville syna sömmarna på sin egen verksamhet, men också för att ha större legitimitet när hon uppmuntrar sina samarbetspartners att hållbarhetsredovisa.  

Jag tycker om transparens så det känns också som ett väldigt bra sätt att vara öppen och sätta upp årsmål så det blir lite mer konkret.

Valet att hållbarhetsredovisa genom Wellfish grundades i att hela konceptet kändes bra. ”Det ena var att jag har varit anknuten till PE Accounting väldigt länge och jag vet vad PE Accounting går för och jag tycker att det är bra personer bakom. Sen var det också Wellfish sätt att jobba på och att ni verkade trevliga att ha att göra med. Jag ska erkänna att jag fastnade väldigt mycket för namnet också. Jag tyckte att det var smart och fyndigt.” Det faktum att Wellfish automatiserar en del av datainhämtningen var en annan avgörande faktor.

Bolag i alla storlekar bör hållbarhetsredovisa

För Isabelle ger det mening även för små bolag att hållbarhetsredovisa. ”Jag ser det som en stolthet att kunna visa hållbarhetsredovisningen för mina samarbetspartners. Det är ofta större börsnoterade bolag som arbetar aktivt med frågor kring hållbarhet. Det känns som rätt väg framåt.

Isabelle har skrivit två böcker om neurodesign. I Designfulness (2020) ger hon råd om hur vi kan skapa miljöer som stärker gemenskap, återhämtning, fokus och kreativitet, och i Neurodesign (2016) gör hon kopplingen mellan inredning och hälsa, prestation och välmående.

Läs mer om Neuro & Design här:

www.neuroanddesign.com

Vill du också ta tag i hållbarhetsredovisningen på ditt bolag? Tveka inte att ta kontakt med oss!

Föregående
Föregående

Webinar med GoClimate

Nästa
Nästa

Hur ska man kommunicera kring sitt hållbarhetsarbete?