CSRD/ESRS: Hmm några tankar, kanske sunt förnuft
Vi skriver några tankar om varför det är viktigt att konkretisera ordet och regelverket hållbarhetsredovisning. Vad innebär det att jobba med ett datadrivet och standardiserat hållbarhetsarbete? Vilka fördelar och nackdelar som kan medfölja med den nya religionen för hållbarhetsredovisning?
Från hållbarhetsperspektivet
CSRD kommer att införa mer detaljerade krav på vad företag ska rapportera om när det gäller hållbarhetsfrågor och även innehålla krav på försäkringsgivare och kreditinstitut att rapportera om hur de integrerar hållbarhetsrisker och faktorer i sina verksamheter. CSRD syftar till VAD som ska göras, medan ESRS förklarar HUR det ska göras, gällande hållbarhetsarbetet.
För det första ökar detta regelverk transparensen. Genom att konkretisera hållbarhetsredovisningen får investerare och intressenter en tydligare bild av företagens påverkan på miljön och samhället. Detta ökar förtroendet för företagen och hjälper investerare att fatta informerade beslut.
För det andra bidrar det till bättre riskhantering. Genom att mäta och rapportera specifika hållbarhetsindikatorer blir det lättare för företag att identifiera och hantera risker som kan påverka deras verksamhet, som exempelvis klimatförändringar, sociala konflikter och regelverksförändringar.
För det tredje skapar detta incitament för förbättring. När resultaten blir tydliga och jämförbara med andra företag, strävar många efter att ligga i framkant när det gäller hållbarhetsprestation. Här gäller det att lyfta blicken och se hur man inkorporera hållbarhetsanalyser i ens strategiska affärserbjudande, med andra ord: Hur kan påverkan dina kunder och leverantörer.
Så hur skapar du ett bättre bolag eller ett bättre samhälle? Kanske är det genom transparens av hållbarhetsdata
Och hur skapar du en edge i dagens företagsklimat? Kanske är det genom transparens av hållbarhetsdata
Samtidigt finns det också utmaningar…..
För det första innebär det en ökad administrativ börda. Att följa strikta regelverk och rapporteringsstandarder kan öka den administrativa bördan för företagen, särskilt för mindre företag som inte har resurserna att hantera komplexa rapporteringskrav. För det andra medför det kostnader. Implementeringen av system och processer för att mäta och rapportera hållbarhetsdata kan vara kostsam. Det kan inkludera investeringar i teknik, utbildning av personal och anställande av specialister.
För det tredje finns risken för "greenwashing". Företag kan frestas att framställa sin hållbarhetsprestation bättre än den egentligen är för att följa regelverket, vilket kan leda till bristande ärlighet i rapporteringen.
Slutligen kan det vara svårt att mäta vissa aspekter. Vissa hållbarhetsaspekter, som sociala och mänskliga rättigheter, kan vara svåra att kvantifiera och mäta objektivt, vilket kan leda till bristande noggrannhet i rapporteringen.
Hur ser det ut från ett finansiellt perspektiv?
Sett ur ett finansiellt perspektiv är det också viktigt att ta hänsyn till fördelarna med att konkretisera hållbarhetsredovisning. För det första minskar det risken för finansiella förluster. Om företag inte tar hållbarhetsaspekter på allvar och inte rapporterar dem korrekt, kan de utsättas för ekonomisk risk, inklusive kostsamma rättsliga åtgärder, skador på varumärket och negativ påverkan på aktiekursen. Tänk er att göra en heatmap på vilka finansiellt möjligheter och risker ni har inom hållbarhetsområdet, det ger er koll och kontroll, ni får en prioriteringslista och en analys om vilka risker och möjligheter ni har som organisation. Känns nästan om sunt förnuft för bolagsägare att ha gjort detta på sin verksamhet.
För det andra är investerares intresse av stor betydelse. Många investerare har nu integrerat hållbarhetsaspekter i sina investeringsstrategier. Företag som kan visa på tydlig och pålitlig hållbarhetsinformation kommer att attrahera fler investerare och kapital.
För det tredje är det viktigt att vara medveten om att regleringar kring hållbarhetsrapportering troligtvis kommer att öka i framtiden. Företag som redan har etablerade rapporteringspraxis kommer att vara bättre rustade för att hantera kommande krav.
Sammanfattningsvis är konkretiseringen av hållbarhetsredovisningen och följsamheten mot ESRS-regelverket viktiga steg mot ökad transparens, bättre riskhantering, investerares förtroende och stöd för globala hållbarhetsmål. Samtidigt måste företag vara medvetna om de administrativa och ekonomiska utmaningar som kan uppstå och undvika att använda rapporteringen som ett sätt att framställa företaget bättre än det egentligen är.