Jämställdhet i ledning och styrelse är nyckeln till mer lönsamt och hållbart företagande
Idag den 8e mars firar vi den Internationella kvinnodagen och det ger oss en chans att uppmärksamma en av de viktigaste frågorna inom dagens näringsliv: jämställdhet i ledning och styrelse. Medvetenheten om hur viktigt det är att ha en jämn könsfördelning i ledande positioner i företag och organisationer har ökat de senaste åren, och det finns starka bevis på att det inte bara är en fråga om rättvisa, utan också en nödvändighet för att skapa lönsamma, innovativa och hållbara företag. I detta blogginlägg kommer vi att undersöka varför jämställdhet i ledning och styrelse är så viktigt för företag, och hur vi alla kan arbeta tillsammans för att främja jämställdhet och inkludering i näringslivet.
Jämställdhet i ledning och styrelse är en fråga som har varit i fokus de senaste åren, och med goda skäl. Det har visat sig att företag som har fler kvinnor i ledande positioner har högre lönsamhet, bättre innovationsförmåga och mer motståndskraft mot ekonomiska svängningar. I dag, på internationella kvinnodagen, är det viktigt att påminna företagsledare om vikten av att ta jämställdhet på allvar och att sträva efter att ha en mer jämställd ledning och styrelse.
Forskning har visat att företag som har fler kvinnor i ledande positioner presterar bättre än de som inte har det. En studie som publicerades i Harvard Business Review 2016 visade att företag med högre andel kvinnor i sin ledningsgrupp hade högre avkastning på investerat kapital, högre vinstmarginaler och högre aktievärde än företag med mindre kvinnor i ledningsgruppen. BBC rapporterade i fjol att företag med en kvinna som VD också var mer lönsamma än de som hade en man som VD.
Varför är det så?
Det finns flera faktorer som kan förklara den högre lönsamheten. En faktor kan vara att en diversifierad ledningsgrupp kan bättre förstå och betjäna en mångfald av kunder och kundernas behov. Kvinnor kan ha en annan syn på ledarskap och problemlösning, vilket kan leda till mer kreativa lösningar. Dessutom kan företag med mer jämställdhet i ledning och styrelse ha en mer inkluderande företagskultur, vilket i sin tur kan leda till ökad lojalitet och bättre teamarbete.
Hur ser det ut i Sverige?
En rapport från ALMI visade att kvinnor utgjorde 34 procent av styrelseledamöterna i Sveriges 1 000 största företag år 2020, vilket var en ökning från 32 procent året innan. Dessutom visade samma rapport att företag med jämställda styrelser hade högre lönsamhet än de som inte hade det. Företag med minst 40 procent kvinnor i styrelsen hade en avkastning på 17 procent under 2020, medan företag med mindre än 20 procent kvinnor i styrelsen hade en avkastning på endast 7 procent.
Även om det är positivt att det sker en förändring i Sverige så finns det fortfarande mycket kvar att göra. Enligt World Economic Forum Global Gender Gap Report 2022, är Sverige fortfarande på plats 11 när det kommer till jämställdhet mellan könen, och det är fortfarande en stor obalans när det kommer till representation i ledning och styrelser.
Så vad kan vi göra för att främja jämställdhet i ledning och styrelse?
Det är viktigt att företagsledare tar frågan på allvar och strävar efter att rekrytera och befordra personer utifrån kompetens och potential, oavsett kön. Det är också viktigt att företag utvecklar en inkluderande företagskultur där alla anställda känner sig sedda och uppskattade. Vi kan alla bidra till att öka medvetenheten om jämställdhet genom att engagera oss i debatten, sprida kunskap och uppmärksamma företag som arbetar aktivt för att främja jämställdhet i ledning och styrelse.
Så på denna internationella kvinnodag, låt oss fortsätta att arbeta för jämställdhet i ledning och styrelse. Det är inte bara det moraliskt rätta, det är också bra för företagens lönsamhet och innovationsförmåga. Genom att ta jämställdhet på allvar kan vi skapa mer framgångsrika och hållbara företag, och en mer rättvis och inkluderande värld för oss alla att leva i.